Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

ΜΕΛΕΤΗ και Ενισχυτική Διδασκαλία

Με την  επίβλεψη επιστημονικά καταρτισμένου εκπαιδευτικού προσωπικού, οι μαθητές που θέλουν, μελετούν στον χώρο μας, καθημερινά όλα τα σχολικά τους μαθήματα για την επόμενη ημέρα,  Οι έμπειροι εκπαιδευτικοί μας, βοηθούν ξεχωριστά τον κάθε μαθητή , και εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο θα διαβάσει και θα κατανοήσει τα μαθήματά του. Λύνουν τις πιθανές απορίες, μαθαίνουν να διαβάζουν  κι έτσι γίνονται ανεξάρτητοι και αυτόνομοι.

Στόχος μας είναι τα παιδιά να ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα σ’ όλη τους την μαθησιακή ζωή.

Στο ΚΔΑΠ Χαράπολις, όλα τα μαθήματα του σχολείου, γίνονται μια ευχάριστη δραστηριότητα των παιδιών.

Ρομποτική                                      

Το να ασχοληθεί ένα παιδί με τη ρομποτική από μικρή ηλικία έχει πολλά πλεονεκτήματα: Μπορεί να χτίσει βασικές ικανότητες για τη ζωή του, όπως δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων. Η γνώση αυτή ικανοποιεί την έμφυτη παιδική περιέργεια και χτίζει το ενδιαφέρον του παιδιού στο να κάνει κάτι να «δουλέψει», καλλιεργώντας το πνεύμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Εξάλλου, τα παιδιά μπορούν π.χ. να διασκεδάσουν τρομερά από την δημιουργία ρομπότ που στη συνέχεια διαγωνίζονται για το ποιο θα τρέξει πιο γρήγορα. Μέσω των ρομπότ τα παιδιά εμπεδώνουν πολύ καλύτερα τα Μαθηματικά και την Φυσική, καθώς και τον Προγραμματισμό και τη Μηχανολογία. Κυρίως, όμως, η κατανόηση της ρομποτικής από νωρίς, θα δώσει ένα βασικό εφόδιο στο παιδί για το μέλλον και θα του διδάξει ότι η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται, αλλά κάτι που αξίζει τον κόπο να «αγκαλιάσει», να διερευνήσει και να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του.

Στο ΚΔΑΠ Χαράπολις η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ θα δώσει ένα βασικό εφόδιο στο παιδί για το μέλλον!! 

Πληροφορική

Ο υπολογιστής και το διαδίκτυο, έχουν μπει για τα καλά στην ζωή των ενηλίκων και των παιδιών. Πρέπει όμως να έχουν γνώση , να κατανοούν να έχουν την εμπειρία, και να γνωρίζουν τους κινδύνους. Το καλύτερο  είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά από μικρή ηλικία, στην σωστή χρήση του υπολογιστή, των εκπαιδευτικών του δυνατοτήτων και την ορθή χρήση του διαδικτύου ώστε να εγγραφεί στο υποσυνείδητό τους, ότι ο υπολογιστής είναι εργαλείο της καθημερινότητας και όχι «η καθημερινότητά» μας. Να βοηθήσουμε  το παιδί να κάνει τον υπολογιστή, βοηθό και φίλο στο διάβασμα και στη γνώση.

Όμως συχνά, η διαχείριση του χρόνου των παιδιών και κατ’ επέκταση και των ενηλίκων, οι αποστάσεις – μετακινήσεις αλλά και το κόστος, δεν δίνουν σε όλους την δυνατότητα για μια εκπαιδευτική εμπειρία στον χώρο των υπολογιστών και των νέων τεχνολογιών.

Η εκπαίδευση γίνεται στον χώρο μας στο ΚΔΑΠ Χαράπολις, με έμπειρο προσωπικό και δικούς μας σύγχρονους φορητούς υπολογιστές.

Μουσική

Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς μουσική; Η μουσική υπάρχει παντού στη φύση, στο θρόισμα των φύλλων, στο σφύριγμα του ανέμου, αλλά μουσική φτιάχνει και ο άνθρωπος…εδώ και πάνω από 50000 χρόνια! Και ίσως κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει την επίδρασή της στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και γι’ αυτό, την άρρηκτη σχέση της με την ανθρώπινη ύπαρξη από τη στιγμή που εμφανίζεται μέχρι και την εποχή μας.

Στο χώρο μας , στο μοναδικό ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την αρχαία ελληνική μουσική και μπορούν να θαυμάσουν μουσικά όργανα από το 2000 π.χ έως τις αρχές του 20ου αιώνα  που είναι πιστά αντίγραφα των αυθεντικών και έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις πηγές και τα ιστορικά στοιχεία ως προς την ύπαρξη και τη χρήση τους, από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τη βυζαντινή εποχή  με την συμβολή και επιμέλεια του Μουσικού Ωδείου Γεώργιου Τομπάζη.

Στο ΚΔΑΠ Χαράπολις δίνεται η δυνατότητα με έμπειρους μουσικούς παιδαγωγούς, τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την μουσική!!!

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – Ζωγραφική                                                            

Τα οφέλη των μαθημάτων ζωγραφικής στα παιδιά στοχεύουν αφενός στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού μέσα από την απόκτηση εικαστικής σκέψης και καλλιτεχνικής αντίληψης και αφετέρου στην ψυχοκινητική του ανάπτυξη. Η ζωγραφική και το παιχνίδι αποτελούν το πιο κρίσιμο μέσον έκφρασης των παιδιών. Μέσα από τον πειραματισμό με διάφορα υλικά ζωγραφικής και τεχνοτροπίες, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις και τεχνικές σε ότι αφορά την σύνθεση, το χρώμα, το σχέδιο και άλλες τεχνικές έκφρασης όπως το κολάζ και τις κατασκευές.

Στο ΚΔΑΠ Χαράπολις σκοπός των μαθημάτων ζωγραφικής, είναι η απόκτηση γνώσης με δημιουργικό τρόπο για να την ενίσχυση της φαντασία τους, κύριο χαρακτηριστικό της μικρής ηλικίας των παιδιών. 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ-ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΧΟΡΟΙ   

Ο χορός έχει να προσφέρει πάρα πολλά στα παιδιά, που αρχίζουν από μικρά να αναπτύσσουν την αίσθηση του ρυθμού, της άθλησης, της αρμονικής κίνησης και της κοινωνικότητας, αποκτώντας παράλληλα ένα εφόδιο χρήσιμο για την υπόλοιπη ζωή τους.
Μέσα από το χορό γνωρίζουμε το σώμα μας, αποκτούμε καλύτερη διάθεση, αυτοπεποίθηση. Είναι ένα σπουδαίο μέσο έκφρασης του ατόμου και πολύ περισσότερο των παιδιών. Συμβολίζει, εκφράζει και αναδεικνύει την ομαδικότητα, τη γενναιότητα, τη χαρά, τη λύπη…

Παραδοσιακοί χοροί, μοντέρνοι χοροί, ανάλογα τι αρέσει στο κάθε παιδί.

Στο ΚΔΑΠ Χαράπολις,οι έμπειροι γυμναστές παιδαγωγοί, βοηθούν τα παιδιά μέσα από τον χορό να γυμνάζονται διασκεδάζοντας.   

ΥΓΕΙΑ-ΥΓΙΕΙΝΗ-Πρώτες Βοήθειες 

  Σύμφωνα με την Παγκόσμια Oργάνωση Υγείας Π.O.Υ. υγεία είναι «η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας».

Αυτό ήταν πάντα σημαντικό, αλλά τώρα είναι άκρως απαραίτητο και επιτυγχάνεται με την ΑΤΟΜΙΚΗ φροντίδα Υγιεινής. Οι παιδαγωγοί μας θα δείξουν στα παιδιά τα οφέλη της  καθημερινής καθαριότητας και περιποίησης του σώματος, τους  κανόνες ατομικής υγιεινής, την καθημερινή καθαριότητα, φροντίδα και υγιεινή των ενδυμάτων, την  σωστή στάση του σώματος, τον Υγιεινό ύπνο,  την Εργασία και ξεκούραση  την Ένταση και τους τρόπους εκτόνωσης .

Ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή, θα δοθεί στην κατανόηση των οδηγιών, του Υπουργείου Παιδείας  και Υγείας για την προστασία από τον κορωνοϊό των μικρών μας φίλων.

Με τον ίδιο τρόπο το εξειδικευμένο προσωπικό μας, θα μιλήσει και θα εκπαιδεύσει τα παιδιά στις ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ.

Στο ΚΔΑΠ Χαράπολις όλα αυτά είναι πανεύκολο να τα κατανοήσει ένα παιδί, γιατί στο χώρο μας λειτουργεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ www.humanbody.gr, ένα ανθρώπινο σώμα μήκους 60 μ.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

Στην «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» τα παιδιά θα μάθουν τους βασικούς κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής, να μάθουν να ξεχωρίζουν και ν’ αντιμετωπίζουν τους κινδύνους στους δρόμους και να καλλιεργήσουν το έμφυτο σε κάθε άνθρωπο, ένστικτο της αυτοπροστασίας.

Η δράση  περιλαμβάνει δραστηριότητες, γνωστικές, εικαστικές, παιγνιώδεις κατασκευές, βιωματικές εμπειρίες, και διαδραστική εκπαίδευση στην πεζή μετακίνηση, στη χρήση ποδηλάτου στη μετακίνηση με τα ΜΜΜ, στο σχολικό λεωφορείο ή στο αυτοκίνητο και στην οδική σήμανση.

Στο ΚΔΑΠ Χαράπολις, τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών μας, μαθαίνουν να ξεχωρίζουν και να  αντιμετωπίζουν τους κινδύνους στους δρόμους.

MASTER CHEFJUNIOR

Τα παιδιά, έχουν τόση πολλή ενέργεια μέσα τους και δεν μπορούν να εκτονωθούν πάντα, όπως θα ήθελαν.  Και τι πιο όμορφο και δημιουργικό από το να τα βάλουμε στην κουζίνα και να δημιουργήσουμε.Γιατί μην ξεχνάτε, πως όλοι οι μικροί μπόμπιρες κρύβουν μέσα τους έναν επιδέξιο σεφ!    Θα εκπλαγείτε με τη φαντασία των παιδιών σας αλλά και με το πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι προς όφελός τους, αφού είναι πολύ πιθανόν πιάτα ή γεύσεις που έως τώρα δεν δοκίμαζαν να θέλουν να τα δοκιμάσουν επειδή θα τα έχουν φτιάξει με τα χεράκια τους και θα νιώθουν περήφανα γι αυτό!

Ταυτόχρονα μαθαίνουμε στα παιδιά την ΠΥΡΑΜΙΔΑ της ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και μαθαίνουμε μέσα από παιχνίδι, τα τρόφιμα που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη. Στο  χώρο μας, τα παιδιά μαθαίνουν για τον κύκλο του ψωμιού και όλες τις εργασίες των προγόνων μας για την παρασκευή των τροφίμων. Ζυμώνουν ψωμάκια, φυτεύουν σπόρους…….

Στο ΚΔΑΠ Χαράπολις μέσα από ένα διασκεδαστικό μαγείρεμα και μέσα στο αρχαιοελληνικό αγρόκτημαμαθαίνουμε τους κανόνες ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

3.9 parko

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι η εκπαιδευτική διαδικασία που ασχολείται με τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Σκοπό της είναι να ενισχύσει την κριτική ικανότητα των μαθητών σε σχέση με οικολογικά ζητήματα, να προωθήσει το σεβασμό προς τη φύση και κατ’επέκταση προς τον εαυτό τους.

Στο ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ www.parkodeinosayron.gr,  που λειτουργεί στον χώρο μας, τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τους Δεινόσαυρους και τις περιβαλλοντικές αλλαγές που έγιναν στη ΓΗ μας, πριν εκατομμύρια χρόνια.

Στο Πάρκο Δεινοσαύρων, υπάρχουν αναπαραστάσεις χαρακτηριστικών ειδών δεινοσαύρων και ερπετών διαφόρων γεωλογικών περιόδων σε  πραγματικές διαστάσεις με κίνηση και στατικά, τα παιδιά μαθαίνουν για την εξέλιξη και εξαφάνιση αυτών των μοναδικών ζώων. (100 εκθέματα)

  • Το Σπήλαιο εξέλιξης του ανθρώπινου είδους
  • Το Πάρκο των Θηλαστικών.
  • Μουσείο Μαμούθ.

Στο ΚΔΑΠ Χαράπολις, τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά, μέσα από διάφορες δράσεις να σέβονται και να προστατεύουν “το σπίτι τους” το περιβάλλον!!!

 

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ και ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Στόχος μας,  είναι η εκπαίδευση των παιδιών στην προφύλαξη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όπως σεισμός, ακραία καιρικά φαινόμενα (σφοδρή χιονόπτωση, χιονοθύελλα, παγετός, χαλαζόπτωση, καύσωνας, καταιγίδα, θυελλώδεις άνεμοι, πλημμύρα), πυρκαγιά, κλιματική αλλαγή… καθώς αυτά αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, αφού οι εμπειρίες τους είναι περιορισμένες και επομένως οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να προφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα, τους είναι άγνωστοι.

Στο ΚΔΑΠ Χαράπολις γίνεται ενημέρωση για  ΣΕΙΣΜΟ, ΠΥΡΚΑΓΙΑ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ κ.λ.π. και το έμπειρο προσωπικό μας μέσα απο μελετημένα παιχνίδια βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις Φυσικές Καταστροφές